Informacje ogólne o preparatach pektynowych.
Substancje pektynowe są naturalnymi składnikami roślin i ich owoców. W materiale roślinnym pektyny występują w połączeniu z celulozą i takie substancje są nazywane protopektyną, która tworzy lepiszcze ścian komórkowych. Szczególnie duże ilości substancji pektynowych występują w owocach takich jak: porzeczki, agrest, a także owocach cytrusowych i jabłkach.
Pektyna, jest uzyskanym w warunkach przemysłowych preparatem, zawierającym wyizolowane z surowca roślinnego rozpuszczalne w wodzie substancje pektynowe.
Preparaty te są używane jako dodatki do żywności, leków i posiadają w odpowiednich warunkach zdolność tworzenia żeli.
Surowcem do produkcji naszej pektyny są suszone wytłoki jabłkowe, zawierające 8 – 12% substancji pektynowych, oraz wytłoki cytrusowe o zawartości substancji pektynowych w granicach 18 – 25%, skąd wydobywa się je drogą ekstrakcji rozcieńczonym roztworem kwasu, a następnie wytrąca alkoholem, oczyszcza, suszy i rozdrabnia.
Pektyna jako substancja pochodzenia roślinnego jest najlepszym środkiem żelującym do produkcji dżemów i galaretek owocowych. Jako naturalny składnik owoców sprawia, że przetwory wyprodukowane z jej dodatkiem zachowują w pełni cechy organoleptyczne charakterystyczne dla użytego surowca.
Klasyfikacja pektyn
Zgodnie z obowiązującymi przepisami pektyny dzielimy na:
- Pektyny (E440i)
- Pektyny amidowane (E440ii)
Ze względu na rodzaj użytego surowca wyróżnić można :
- pektyny jabłkowe*
- pektyny cytrusowe*
- pektyny cytrusowo-jabłkowe
Ze względu na poziom stopnia estryfikacji (SE) dzieli się je na :
- pektyny wysokoestryfikowane (WE) o SE powyżej 50 %
- pektyny niskoestryfikowane (NE) o SE poniżej 50 %
Połączony Komitet Ekspertów WHO/FAO zakwalifikował pektynę jako dodatek do żywności, nie limitując poziomu jej spożycia.
Czystość naszej pektyny odpowiada aktualnym wymaganiom Rozporządzenia Ministr Zdrowia w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczączych pobierania poróbek i metod analitycznych stosowanych w toku urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń i norm FAO, FCC, EEC.
Przeczytaj też tekst o działaniu selenu.